Jak usuwać chwasty wrażliwe w pszenicy

W Polsce na gruntach przeznaczonych na produkcję rolną znaczną ich część zajmują uprawy pszenicy. Jest to zboże o wygórowanych oczekiwaniach glebowych, dlatego nie w każdym rejonie kraju można je wysiewać. Najlepiej rośnie i plonuje na gruntach o wysokiej kulturze uprawy, gdzie ziemia jest bogata we wszystkie składniki mineralne.

Pszenica jest zbożem długiego dnia, więc potrzebuje miejsc dobrze nasłonecznionych oraz takich, gdzie jest dostatecznie dużo wilgoci. Jest wrażliwa na niedobory wody, więc najbardziej wskazane są dla niej tereny o stałych, zrównoważonych opadach atmosferycznych. Zapewniając pszenicy te wszystkie warunki, należy się spodziewać obfitego wzrostu chwastów w uprawach, bo one świetnie będą się rozwijały w tak sprzyjających okolicznościach.

Coroczne odchwaszczanie jest wpisane w kalendarz każdego rolnika. Dobrze, jeśli posiada wiedzę o chwastach oraz sposobach ich zwalczania. W pszenicy występują bowiem niepożądane rośliny wrażliwe, średnio wrażliwe i odporne.

Do wrażliwych należą min. gwiazdnica pospolita, bodziszek drobny, tobołki polne, fiołek polny, maruna bezwonna, chwastnica jednostronna, jasnota purpurowa, szarłat szorstki, tasznik pospolity i rdest szczawiolistny. W momencie zauważenia w uprawie któregokolwiek z tych chwastów wrażliwych, należy natychmiast przystąpić do likwidowania ich przez wykonanie oprysku herbicydami.

Substancja działa nalistnie i powoduje odkształcenie liści roślin, powstrzymanie ich wzrostu i wreszcie zamieranie.