Wpływ chwastów na rośliny

Chwasty są roślinami, których nie życzymy sobie w naszych uprawach. Wszystko, co pojawi się w nich bez naszej woli traktujemy jako chwast i usuwamy. Nie pozwalamy im rosnąć, ponieważ zagrażają roślinom uprawnym, które pieczołowicie pielęgnujemy. Nawożąc ziemię dla roślin użytecznych, poprawiamy im warunki rozwojowe, z których również korzystają chwasty. I chociaż nie są zbyt wymagające, chętnie odbierają naszym roślinom pokarm i wodę.

Źle wpływają też na ich wzrost, bo rozwijając się równolegle, przesłaniają im światło słoneczne. Dla dobrego wzrostu upraw powinniśmy systematycznie usuwać chwasty z każdej grządki czy rabatki. Jeśli tego zaniechamy, nasze rośliny będą osłabione, małe i nigdy się w pełni nie rozwiną. Chwasty, choć najczęściej niewielkich rozmiarów, są w stanie zniszczyć nasze założenia ogrodowe. W sezonie wiosenno-letnim, kiedy w pełni trwa wegetacja roślin, w nadmiarze wyrastają także chwasty przeróżnych gatunków.

Warto coś o nich wiedzieć, żeby móc zapobiegać ich rozsiewaniu się. Na małych obszarach możemy je usuwać ręcznie, żeby nie konkurowały z warzywami bądź kwiatami. Dbamy o odchwaszczanie również dlatego, żeby nie doprowadzić do powstawania chorób. Chwasty są niestety żywicielami insektów i grzybów, które często atakują uprawiane przez nas rośliny. Wtedy musimy skorzystać z pomocy środków chemicznych i dokładnie opryskać nimi rośliny.

Nie zawsze jednak istnieją ku temu sprzyjające warunki, ponieważ podczas ich stosowania musi być odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza, zabiegi wykonuje się na suche rośliny o wybranej porze dnia.